Miral
Året är 1948, Palestina har delats och staten Israel har uppstått. Miral är en ung kvinna i Jerusalem, som växer upp på ett skyddat barnhem under Israels första år. Som 17-åring skickas hon till ett flyktingläger för att undervisa. Här tvingas hon öppna ögonen för de svårigheter som hennes folk går igenom. Då hon blir kär i den politiske aktivisten Hani, ställs hon inför ett val: att delta i det blodiga inbördeskriget för hennes folks framtid, eller att kämpa för att skapa fred genom att undervisa barnen.
- Huvudroller: Willem Dafoe, Freida Pinto, Hiam Abbass, Vanessa Redgrave
- Fotograf: Eric Gautier
- Manus: Rula Jebreal
Svenska recensioner
7 svenska recensioner av Miral (2010)
-
-
-
6.7 / 10
Miral är en historia berättad genom ett antal kvinnoöden och tyvärr blir den ytliga ramhistorien, den objektiva berättelsen, ett hinder för den verkliga psykologin ska träda fram.
- Caroline Ringskog Ferrada-Noli -
6 / 10
Den som greppar över mycket riskerar att missa hela stycket. Julian Schnabel har klart episka ambitioner med sin film.
- Jan-Olov Andersson -
6 / 10
Stundtals gripande, trovärdig och vackert filmad, "Miral" är en ambitiös och allvarlig skildring av ett angeläget ämne.
- Jake Bolin -
2 / 10
Det är nästan imponerande uselt, och blir inte bättre av att den hyllade regissören stundtals försöker applicera sin subjektiva berättarstil på filmen.
- Hynek Pallas -
2 / 10
Upprättandet av staten Israel i en del av Palestina. Väpnat motstånd. Sexdagarskriget. Ockuperade områden. PLO. Västbanken. Intifadan. Julian Schnabel greppar efter väldigt mycket när han, i fyra kapitel och med fyra kvinnoöden i centrum, berättar om Israel från 1948 fram till 1994.
- Mats Johnson
Listor
Hitta bra filmer och serier med följande listor:
Box Office
Miral har tjänat ihop totalt 1 132 843 dollar på biografer runt om i världen.
1. Dagens Nyheter
Moderlösa Miral finner trygghet i en internatskola för flyktingar innan hon senare blir indragen i ett terrordåd. I Julian Schnabels regi är de personliga relationerna styrkan, inte den politiska konflikten.
- Johan Croneman
dn.se »